MAKALELER / LAK & VERNİK VE CİLALAR...ÖZELLİKLERİ...ÜRETİMİ

Daha çok ahşap (tahta) ve deri eşyayı bozucu etkilere karşı koruyup parlatmak için kullanı­lan cilalar pigmenti olmayan renksiz boyalar­dır. Deri eşyaları cilalamak için genellikle bir çözücüde çözünmüş hayvansal ya da bitkisel mumlar, örneğin balmumu kullanılır. Ayak­kabı ve muşamba cilaları çoğunlukla bu tür mumlu cilalardır. En çok kullanılan mobilya cilalan ise, doğal ya da yapay reçinelerin kuruyucu yağlardaki çözeltisi olan vernikler­dir. Eskiden vernik yapmak için ağaçlardan sızan doğal reçineler eritilir, içine beziryağı katılır ve istenen kıvama gelinceye kadar pişirildikten sonra terebentinle sulandırılırdı. Tropik bölgelerdeki bazı ağaçların üzerinde yaşayan ve lak böceği denen bir kabuklubitin ürettiği gomalak da vernik yapımında çok kullanılan doğal reçinelerden biridir. Ama bugün doğal reçinelerin yerini büyük ölçüde yapay reçineler almıştır.

Verniklere genellikle kurutucu ve inceltici maddeler de katılır. Verniğin kuruduğu za­man sert, saydam ve parlak bir katman oluşturmasını sağlayan reçinedir; yağ ise bu katmanı dayanıklı ve uzun ömürlü yapar. Örneğin deniz teknelerini cilalamak için kul­lanılan verniklere, havadan ve sudan etkilen­meyen dayanıklı, esnek bir koruyucu katman oluşturması için bol tong yağı katılır.


PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ

Renkli bir vernik olan laka boyalar adını lak böceğinden almıştır. Oysa yüzlerce yıldır Çin'de ve Japonya'da kullanılan gerçek doğu lakalarının ne bu böcekle, ne de onun ürettiği gomalakla bir ilgisi vardır. Bu boyalar laka ya da vernik ağacı denen bir ağacın özsuyundan elde edilir. Renkleri kırmızı, siyah, altın ya da gümüş beyazıdır. Ahşap ve metal eşyalara laka boyaları uygularken, sürülen her katın iyice kuruması beklenir; sonra bütün pürüzle­ri giderilerek parlatılır ve üzerine yeni bir kat sürülür. Böylece üst üste 30 kat kadar laka sürüldüğünde porselen gibi parlak, sert ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Lakayla parla­tılmış yüzeylere ya da eşyalara da lake denir.

Otomobillerde de genellikle nitroselüloz ile doğal ya da yapay bir reçine içeren özel laka boyalar kullanılır. Boyanın parlamasını ve metal yüzeye yapış­masını sağlayan reçinedir. Lakaya esneklik kazandırmak için ayrıca bir yumuşatıcı ekle­nir. Bütün bu maddeler önce bir çözücüde, genellikle alkolde çözülür; sonra içine petrol ya da kömür katranından elde edilen inceltici­ler katılır. Boya tabancasıyla püskürtme ya da boya çözeltisine daldırma yöntemiyle uygula­nan laka çabucak kurur ve sudan, gaz ya da benzinden etkilenmeyen, sert, dayanıklı ve parlak bir yüzey oluşturur.



 
YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -1

YAPI KİMYASALLARI ÜRÜNLERİ İMALATI düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olacaktır. YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ içeriisnde yüzlerce epoksi,poliüretan, izolasyon harçları ve tamir harçlarına ait, ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

 

YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -2Bu ansiklopedi içerisindeki yüzlerce yapı kimyasalları ürünlerini hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza üretebilirsiniz.YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

Bu ansiklopediler mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmada sizlere öncülük edebilir.

 

ETİKETLER: MOBİLYA CİLASI NEDİR,CİLA FORMÜKLÜ,FORMÜLLERİ,VERNİK İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI,LAKA NASIL YAPILIR,LAK ÜRETİMİ,PARLAK VERNİK ÜRETİMİ,ÜRETİM,ÜRETİCİLERİ,MAT VERNİK NEDİR,MAT VERNİK NEDEN YAPILIR,OTOMOBİL CİLASI ÜRETİMİ,AHŞAP CİLASI YAPIMI,LAKA BOYALAR,LAKA VERNİK,VERNİKLERİ,VERNİK FORMÜLÜ,UZUN YAĞLI ALKİD,KISA YAĞLI ALKİD,NİTROSELÜLOZ NEDİR,VERNİK İNCELTİCİSİ,BOYA İNCELTİCİLERİ,BOYALAR,BOYA ÇEŞİTLERİ,BOYA TÜRLERİ,BOYA YAPIMI,BOYA KİMYASALLARI,LAKA KİMYASALLARI,LAKA MADDESİ,LAKA NASIL YAPILIR,RENKLİ VERNİK NEDİR,RENKLİ VERNİK ÜRETİMİ,FORMÜLÜ.


 

YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİLERİ

İÇERİKLERİ



YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -1YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -2




YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİLERİ

VİDEOLARI










İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ