MAKALELER / SENTETİK BOYALAR...YAĞLI BOYALAR...ÜRETİM FORMÜLLERİ

Yağlıboyaların bileşiminde renk verici bir pigment ile bu pigmenti taşıyan, genellikle bitkisel kökenli bir yağ bulunur. Pigmenti yüzeye bağladığı için bağlayıcı denen bu yağ sıvı, pigment ise çoğu kez ince toz halinde öğütülmüş bir katıdır. Boya yapmak için, bu ince toz halindeki pigment özel makinelerde bağlayıcı sıvıyla iyice karıştırılır.

Yağlıboyaya, sürüldüğü yüzeyi bir renk katıyla "örtme özelliği" kazandıran ana pig­mentler metal cevherlerinin, yani bir metalin elde edildiği toprak ya da kayaçların kavrul-masıyla hazırlanır. Çinko oksit, çinko sülfür, titan dioksit, üstübeç (bazik kurşun karbonat) en önemli beyaz pigmentlerdir. Demir ve bakır oksitler kırmızı, kromatlar sarı ve tu­runcu, element halindeki karbon ise çok kullanılan siyah pigmentlerdir. Boyaya kıvam vermek için bağlayıcının içine ayrıca tebeşir, kireçtaşı ve kil gibi ucuz maddeler de katılır.

Bağlayıcı sıvının en önemli bileşeni yağlı tohumlardan, fındık ve ceviz içinden, bazı bitki ve balıklardan elde edilen kuruyucu yağlardır. Bu yağlar havanın oksijeniyle bir­leştiğinde katılaşarak ince ve esnek bir kat­man oluşturur. Kuruyucu yağların en bilinen örneği, keten bitkisinin tohumlarından elde edilen beziryağıdır . Çin'de yeti­şen tong ağacının tohumlarından elde edilen tong yağı, soyafasulyesinden elde edilen soya yağı ile petrolden elde edilen çeşitli mineral yağlar da çok kullanılır.

Bağlayıcıların bileşiminde kuruyucu yağlar­dan başka reçineler, inceltici (sulandırıcı) ve kurutucu maddeler de bulunur. Reçineler yağlıboyanın içindeki çeşitli maddelerin birbi­rine bağlanmasını sağlar ve fırçayla sürülmesi­ni kolaylaştırır. Bunun için bazı ağaçlardan elde edilen doğal reçineler ya da kimyasal maddelerden üretilen yapay (sentetik) reçine­ler kullanılır. İncelticiler ya da İngilizce'den dilimize geçen adıyla tinerler, boyayı daha akışkan hale getirerek sürülmesini kolaylaştı­ran terebentin esansı ve gazyağı gibi çözücü maddelerdir. Kurutucu olarak kullanılan ko­balt, manganez ya da kurşun gibi metaller ise, yüzeye ince bir kat halinde sürülen boyanın daha çabuk kurumasına yardımcı olur.

ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLO

Yağlıboyaların yapımında dikkat edilecek noktalardan biri de boyanın nerede kullanıla­cağıdır. Havanın aşındırıcı ve bozucu etkisiyle karşı karşıya kalan dış yüzeylerde kullanıla­cak boyaların, kapalı yerlerde kullanılacak boyalardan daha uzun ömürlü ve dayanıklı olması gerekir. Nitekim yapıların dış cephe boyalarında kuruyucu yağ bol, terebentin esansı azdır; bu da boyanın yavaş kurumasını, ama sonradan parlak ve uzun ömürlü bir yüzey oluşturmasını sağlar. İçeride kullanıla­cak boyaların bu kadar parlak ve dayanıklı olmasına gerek olmadığı için yağı az, tereben­tini çoktur. Yapıların içinde, özellikle tavan ve duvarları boyamak için suyla karıştırılarak kullanılan plastik ya da lateks boyalar yağlı­boya değildir; çünkü bunların bağlayıcıların­da bitkisel ya da mineral yağlar bulunmaz. Radyatör boyaları, çabuk kuruyan bir vernik ya da lakaya metal tozlarının karıştırılmasıyla hazırlanır. Ayrıca banyo küvetleri, lavabolar, buzdolapları, fırınlar ve soba boruları için özel emaye boyalar üretilir.

Dış cephelerdeki taş duvarların boyanma­sında, pigment olarak ince kum ya da öğütül­müş kayaç, bağlayıcı olarak da tong yağı içeren yağlıboyalar kullanılabilir. Gemilerin su kesimi altındaki bölümleri, yosun ve midye bağlamasını önlemek için, zehirli kimyasal maddeler içeren özel boyalarla boyanır. Bun­ların dışında, ısıya ve aleve dayanıklı özel boyalar, sera ve mandıra gibi yerlerde man­tarların üremesini önleyen boyalar, karanlık­ta da görülebilecek biçimde parıldayan fosfor­lu boyalar vardır.


 

 
YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -1

YAPI KİMYASALLARI ÜRÜNLERİ İMALATI düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olacaktır. YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ içeriisnde yüzlerce epoksi,poliüretan, izolasyon harçları ve tamir harçlarına ait, ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

 

YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -2Bu ansiklopedi içerisindeki yüzlerce yapı kimyasalları ürünlerini hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza üretebilirsiniz.YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

Bu ansiklopediler mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmada sizlere öncülük edebilir.

 

ETİKETLER: YAĞLI BOYA NEDİR,YAĞLI BOYA NASIL YAPILIR,YAĞLI BOYA ÇEŞİTLERİ,YAĞLI BOYA ÖZELLİKLERİ,SENTETİK BOYA ÜRETİMİ,ÜRETİM,YAĞLI BOYA FORMÜLÜ,FORMÜLLERİ,YAĞLI BOYA HAMMADDESİ,HAMMADDE,HAMMDDELERİ,YAĞLI BOYA KİMYASALI,YAĞLI BOYA KİMYASALLARI,SENTETİK BOYA FORMÜLÜ,FORMÜLLER,SENTETİK BOYA FORMÜL,YAĞLI BOYA NASIL KULLANILIR,YAĞLI BOYA İNCELTİCİSİ,BOYA İNCELTİCİLERİ,SENTETİK BOYA İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI.


 

YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİLERİ

İÇERİKLERİ



YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -1YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -2




YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİLERİ

VİDEOLARI










İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ